Автоматизирана система за таксуване в градския транспорт на София, ако ЕБВР даде заем
Автоматизирана система за таксуване в градския транспорт на София, ако ЕБВР даде заем / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Да се въведе автоматизирана система за таксуване на пътниците в градския транспорт в София. Това е сред задължителните нововъведения, които ще трябва да се направят, ако ЕБВР отпусне заем от 50 млн. лв. за оптимизация на столичния масов транспорт. Това реши общинската бюджетна комисия на заседанието си днес и даде съгласието си общината да проведе преговори с банката за отпускане на заема.

Сред условията на банката обаче е половината от сумата да се използва за погасяване на натрупаните дългове на дружеството, а другите 25 млн. лв. да се инвестират в подобряване на транспортна услуга. По време на заседанието съветниците дебатираха за това нужно ли е да се дават около 10 млн. лв. за изграждането на спиркови комплекси, вместо това да се направи от частни фирми.

Управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов заяви, че предприятието дължи 42 млн. лв. на превозвачите, като по думите му това е пределът, на който те издържат. Затова се налага докато се чакат парите от банката, общинската агенция по приватизация (СОАП) и общинският гаранционен фонд (ОГФМСП-СО) да отпуснат между 10 и 15 млн. лв. заем на Центъра, въпреки опасенията на някои съветници, че средствата няма да бъдат възвърнати от дружеството.

 Николай Костов увери, че парите ще бъдат върнати от завишените печалби, които се очаква да постъпят в дружеството - от системата за билети, отдаването под наем на спирковите комплекси и други.

Въпросът ще се обсъжда и на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.