Земеделци от Сливен се включват в националния протест
Земеделци от Сливен се включват в националния протест / Dariknews

Над 100 селскостопански машини от Сливенско ще участват в националния протест на фермерите. „Започваме да се събираме на 29 ноември / вторник/ на главния път София - Бургас, като ще се присъединят коли от Кермен, Самуилово, Мечкарево, Старо село. Към 10.00 часа ще бъдем на Тополчане и се отправяме към Сливен.

Тук ще се съберем на паркинга до Дамарския мост, където ще нощуваме, но преди това в 14.00 ч. ще има митинг" - каза пред Дарик Петър Байчев - председател на Сдружение „Хаджи Димитър".

На следващия ден машините ще се насочат към пътен възел „Петолъчката", където ще се съберат протестиращите от Карнобат, Ямбол, Сливен. „Няма да блокираме пътищата, защото не искаме да накажем тези, които не са виновни. Ще останем на „Петолъчката" до приемането на бюджета на България. Ще чакаме до гласуването в зала, след което, ако няма резултат, ще преминем към активни протестни действия, включително и неразрешени" - категоричен е Петър Байчев.

Според него проблемите идват от неразбирането на сектора, набиването в главите на хората, че този сектор е много богат. „Бяхме употребени предизборно, след което започнаха да ни се заканват по сталински - „Ако вие излезете, ние ще ви накажем" - каза още Байчев. Той предупреди, че годината е много тежка за земеделието, рапиците не никнат, а където това е станало са в много лошо състояние. Това са 2,5 млн. декара, което са разходи поне за 100 млн. лева,  а държавата и земеделците ще изгубят 500 млн. лв. от недобито производство.

Около 3000 тежкотоварни селскостопански машини се очаква да се  включат в първия ден от националните протести на земеделците.