Започват проявите, посветени на Международния ден на толерантността
Започват проявите, посветени на Международния ден на толерантността / МКБППМН - Сливен

14 сливенски учебни заведения и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общинска администрация Сливен организират съвместни мероприятия, посветени на Международния ден на толерантността – 16 ноември. Проявите ще се проведат във времето от 5 до 18 ноември.

Целите на съвместните ни мероприятия с четиринадесетте училища в Сливен са провокирани от това повече хора – малки и големи, да осъзнаят потребността от уважение към различността и чуждото мнение. Освен добродетелите, с които е богат всеки, с предвидените мероприятия се цели младежите да възприемат като същностна черта в своето възпитание и висшата ценност на толерантността, коментират от комисията.

Учениците от 5 до 7 клас на 7 ОУ „Панайот Хитов” ще дадат началото на инициативите в града със сътворяването на най-дългото послание за толерантност, съобщават още от комисията. В програмата за честването на Международния ден на толерантността в Сливен са включени мероприятия, свързани с изработването на колаж и с направата на тениска, посветена на толерантността, с конкурси за есета и рисунки, презентации, дебати и игри свързани с толерантността, а също и образуване на „Верига на толерантност” и провеждане на състезание „Шофирай толерантно”. Програмата предвижда ученици от Професионалната гимназия по механотехника да проведат лекции „За смисъла на толерантността, за смисъла да учиш и за смисъла да успееш” пред възпитаниците на ОУ „Братя Миладинови” и VІІІ ОУ „Юрий Гагарин”. Ще бъдат обявени и най-толерантните класове от учебните заведения в града.

Същинската програма на седмиците на толерантността в Сливен ще завършат с концерт на 14 ноември в зала „Зора” от 18.00 часа, в който участие ще вземат танцови, мажоретни и певчески състави от десет училища в Сливен.

 

16 ноември се чества като Международен ден на толерантността от 1995 г. Тогава държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларация за принципите на толерантност, а година по-късно, ООН призовава този ден да се почита по цял свят.