Започна младежката платформа „С Тунджа в сърцето“
Започна младежката платформа „С Тунджа в сърцето“ / Община Тунджа

Достоен старт на общинската младежка  платформа „С Тунджа в сърцето“.
С тези думи кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев постави началото на обществената инициатива под надслов „Да помним подвига и почитаме паметта на героите” в парка на село Бояджик, където е издигнат монумента „Априлец“ в памет на загиналите в Бояджишкото клане през 1876 година.

Инициативата е в рамките на кампанията „С Тунджа в сърцето“ и има за цел да провокира обществения ангажимент към почистването и озеленяването на терените около паметниците и самите паметници.
Историческа справка за паметния 17 май 1876 година и трагичното „кърваво хоро“ представи Ивайло Илчев – ученик в VII клас от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, село Бояджик.

Започна младежката платформа С Тунджа в сърцето
netinfo
Кметът Георгиев поднесе цветя в знак на преклонение пред паметта на жестоко избитите жители на селото и отправи благодарност за съпричастността на всички участници към инициативата. „Това свято място зарежда тунджанци с онази енергия, която е необходима на всички, за да се опитат да направят живота си още по-добър… Тази инициативата има за цел да провокира гражданските идеи на всички тунджанци – от най-малките до най-възрастните, които да се превърнат в реалност с общите усилия на всички и с подкрепата на община „Тунджа… Днес сме тук заедно, за да дадем началото и достоен пример за всичко онова, което ще направим през следващите месеци, така че нашата община, със собствените ни ръце и усилия, да стане още по-добро място за живот”, обърна се кметът на общината към участниците.

В дейностите по почистване и окопаване на зелените площи около паметника и в парка се включиха ученици, учители, самодейци от читалището, членове на клуба на пенсионера, състезатели от Боксов клуб „Априлец“ с двамата си треньори Димитър и Тодор Мутафови, служители в кметството и общинската администрация, както и много други, съпричастни към идеята жители на село Бояджик. Тук бяха и младите специалисти от общината, назначени по Програма „Старт на кариерата“.

Военнослужещи от военно подразделение 52 590 – Кабиле, заедно с кмета Георги Георгиев и заместник-кмета Станчо Ставрев, активно участваха в акцията по залесяване на 40 туи около паметника, като с примера си провокираха още по-високия обществен ангажимент към инициативата. Посадените вечно зелени дръвчета придадоха по-добър облик на паметника „Априлец” и изградиха красив зелен пояс между него и гробищния парк.