Започна конкурсът-надпяване «С песните на Йовчо Караиванов»
Започна конкурсът-надпяване «С песните на Йовчо Караиванов» / Данаил Христов

В родното село Селиминово на народния певец Йовчо Караиванов се провежда девети конкурс-надпяване с участието на 26 индивидуални изпълнители и 32 певчески групи от Сливен, Габрово, Шумен, Ямбол и Бургас.

Кметът на Сливен Кольо Милев откри конкурса и пожела на гостите на празника и жителите на Селиминово да се насладят на изпълнителите и да запазват в бъдеще своето уважение към българския фолклор.

«Нашият народ е съхранил своя фолклор, има своите певци и инструменталисти,  традиции, които поддържа в годините. Радостно е, че в нашите читалища, училища, пенсионерски клубове имаме един съзнателен творчески живот, който общината подкрепя. Ние подкрепяме всички инициативи и благодаря на кметовете на населените места за проявите, които организират», каза в приветственото си слово Милев.

Започна конкурсът-надпяване «С песните на Йовчо Караиванов»
netinfo

Кметът на Селиминово Тотор Тодоров поздрави с добре дошли гостите и участниците с думите, че този конкурс приобщава все повече почитатели на българската народна песен. Убеден съм, че и днешният конкурсен ден ще се превърне в истински празник.”

Конкурсът се организира от община Сливен, кметството в село Селиминово и НЧ „Светлина 1926”. Провеждането на надпяването цели да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни - Йовчо Караиванов.

Всички изпълнители получават диплом за участие, а за отличените с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории ще има парични награди. Присъжда се и специална награда на името на Йовчо Караиванов. Участниците се оценяват от жури в състав:  председател-Ташо Барулов-член на Съюза на българските композитори и преподавател в музикалното училище в гр. Котел, членове - Маруся Петрова - диригент на хора на АНПТ- Сливен, Огнян Чобанов- фолклорист и Красимира Абраамян- секретар на сдружение „Читалища”.

Гости на празника бяха кметът на Сливен Кольо Милев и неговият заместник Иван Петров, народният представител Иван Славов, общинските съветници Ганка Василева и Петър Петров, кметове на села от общината, много почитатели на българската народна песен.

Йовчо Димитров Караиванов (18 март 1926 - 31 март 1996) е български народен певец , представител на тракийската народно-певческа школа. Йовчо Караиванов е роден в семейство на потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно — Юридическия факултет на Софийския университет. Солист е в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

 

Песни от неговия репертоар са: „Когато бях овчарче“, „Съмна, бульо“, „Руске ле, капка росице“, „Болен ми лежи войвода“, „Дона на порти седеше“, „Искал Караджа Гергина“, „Зажени се Янка“, „През гора вървяха“, „Мари Яно“, „Забрави си Марко аленото конче“, „Байряк се развява“, „Стоян през гора вървеше“, „Ах, мари, запяло е пиле“ и мн. др.