Зала „Сливен „ отваря врати за Коледа
Зала „Сливен „ отваря врати за Коледа / Дарик Сливен

Ключовете на ремонтираната зала „Сливен" официално получи днес община Сливен. Управителят на фирмата изпълнител Тодор Дечев връчи символично ключовете на залата на заместник-кмета Пепа Чиликова.

„Съвместните усилия, които всички ние положихме, доведоха до този добър краен резултат. Вярвам, че гражданите на Сливен ще се зарадват на тази нова придобивка. На добър час!", заяви Дечев.

Първият концерт в реновираната зала ще се състои на 21 декември, тогава ще бъде и официалното откриване, съобщи Пепа Чиликова.

Тодор Дечев припомни, че началото на ремонта на залата е започнало в края на 2014 година. „Строителните дейности продължиха 10 месеца. Имаше периоди на спиране на ремонта поради различни причини. Първоначалният договор бе за 1,8 млн. лв., а крайната цена е 2,3 млн. лв. без ДДС.", уточни още той. В основната зала има 350 места и още около 20 в ложите. Изградени са изцяло нови конструктивни решения във връзка с изграждането на нови аварийни стълбища, ремонт на покрива, вътрешни топлоизолационни системи, абонатна станция, изцяло нова ВиК-инсталация, нови тоалетни, вентилация и система за отопление и др. Помислено е и за хората с увреждания - специален робот ще им помага да стигнат по стълбите до втория етаж на залата, системата вече е изпробвана. Запазен е стария дух на залата, както и всички архитектурни решения, паното във фоайето на първия етаж, тухлената зидария, цветния витраж. На сцената в залата е монтирана конструкцията, на която ще бъде поставен музикалният орган.

„Самото монтиране на органа вероятно ще стане през пролетта, когато екипът, ангажиран с това, ще има възможност да дойде в Сливен, каза заместник-кметът Пепа Чиликова. Тя допълни, че общината ще продължи да търси възможности за довършване на обзавеждането в залата. „В задната част на фоайето на първия етаж все още не е изграден лоби-барът. Има идеи, върху които работим и се надяваме да осигурим нужните средства. В задната част трябва да има мека мебел, за да може пространството да се използва и за изложби, коктейли и др."

На церемонията присъстваха заместник-кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и Стефан Кондузов, както и управителят на фирма изпълнител Тодор Дечев.