Зала „Сливен готова за Димитровден
Зала „Сливен готова за Димитровден / Дарик Сливен, Архив

Ремонтът на зала „Сливен" ще приключи до Димитровден. За довършването на строителните дейности по договор ще бъдат изплатени 1,2 милиона лева, съобщи кметът на община Сливен Стефан Радев.

Средствата са осигурени от облигационния заем. Предстои ремонт на вътрешни помещения - настилки, стени, тавани, озвучителни системи, монтирането на органа, платформа за хора с увреждания, вертикална планировка, външни връзки, както и свързването с ТЕЦ и електроразпределение.

Цялата сума от 40 000 евро за възстановяването на музикалния орган, в специализирана работилница в Румъния, е платена, посочи кметът.

Радев припомни, че облигационната емисия от 25 милиона, която община Сливен реализира, е свързана изцяло със стари съществуващи задължения, банкови заеми, задълженията по ФЛАГ и разплащане на просрочените задължения по капиталовата програма, предимно на сливенски фирми.

Само 3 милиона лева от този заем са предвидени за довършването на зала „Сливен" и за някой капиталови обекти в общината. „Разплащането на старите задължения става по-бавно и поетапно, защото всички разходи минават през проверки.

Натрупаните просрочени задължения за текущи разходи не могат да се плащат с дългосрочен дълг", поясни зам.-кметът по финансите Румен Иванов.