С ново игрище започва учебната година най- голямото училище в Стралджа
С ново игрище започва учебната година най- голямото училище в Стралджа / Дарик - Сливен архив
Всички училища в Сливен имат готовност за началото на новата учебна година.

Работна група извърши проверка в училищата на територията на община Сливен за готовността им за новата учебна 2017/2018 година и първия учебен ден на 15 септември. Проверени са и районите около училищата във връзка със сигурността на децата. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

 „Беше установено, че всички училища имат готовност да приемат новите първокласници и всички останали ученици. Всички учебници са доставени по училищата. Дворовете са изчистени, няма опасни предмети, дървета и други пречки, които да възпрепятстват началото на учебния процес или да бъдат потенциално опасни за учениците и персонала в училището”, съобщи Ина Николова.
На територията на общината има 34 общински училища и 27 общински детски градини. Подготовката за учебната година при всички върви нормално. През септември беше извършено последното - четвърто класиране за прием на учениците в първи клас. Близо 1500 ученици, родени през 2010 година, са подлежащи на задължително училищно обучение. След четвъртото класиране на територията на общината са записани 1370 първокласници. В момента във връзка с Механизъм за обхват и задържане на учениците в училище на МОН се извършват дейности по установяване на местонахождението им и причините по които не са записани.

„За първа година ние проведохме електронен прием, който изключително много ни подпомага за обхвата на децата в първи клас. От миналата седмица активно работим по Механизъм за обхвата на децата в училище и се надявам повече деца да са на 15 септември на училище. Този механизъм ще работи през цялата учебна година”, каза още Чиликова.