Вдигат запора върху банковите сметки на общината
Вдигат запора върху банковите сметки на общината / Дарик Сливен, архив

Днес се изпълнява определението на Върховния касационен съд за незабавно вдигане на наложените запори върху банковите сметки на община Сливен, съобщиха от общината. ВКС е постановил спиране на изпълнението на решение от 18 януари 2012 г. по арбитражно дело на Международния търговски арбитражен съд при Българската търговско промишлена палата в частта, в която са присъдени вземанията на „Бул гейт” ЕООД срещу Община Сливен. Запорните писма бяха изпратени до банките на 30 март.

Работата на общинската администрация през трите дни на запор не беше нарушена и бюджетните дейности се изпълняваха нормално. Не се е стигало и до забавяне в плащания по договори, по които общината е  възложител, уверяват от общината.

Кметът Кольо Милев посочи, че с решението да обжалва арбитражното решение пред ВКС е действал в рамките на закона, за да защити интереса на общината и на гражданите. С арбитражното решение общината е осъдена неоснователно да плати на „Бул гейт” ЕООД строителни работи за строителство и реконструкция на канализационна мрежа, обезщетения за лихви за забава и за пропуснати ползи поради предсрочно прекратяване на договора от предишното общинско ръководство. Арбитражният съд е присъдил общината дължи над 5.5 милиона лева.