Магистрати, преболедували COVID-19, даряват кръвна плазма
Магистрати, преболедували COVID-19, даряват кръвна плазма / IStock
Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с COVID-19 в Сливен, съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12 часа.

На 1 май - събота, с дарители на реконвалесцентна плазма, а на 3 май - понеделник - за даряване на кръв. Останалите дати за даряване на плазма през месеца са 5,7, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 8 до 11 ч.

Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест.

Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация: след ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни, категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината. Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията.

Сред изискванията към кръводарителите са да представят документ за положителен резултат за PCR COVID-19, да са изминали 40 дни от положителния резултат, възрастта на дарителите е от 18 до 65 години и т.н.

Телефонът за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване е 044/ 66 26 23.
 
БТА