В Ямбол искат информационна система за управление на отпадъците
В Ямбол искат информационна система за управление на отпадъците / netinfo

Да бъде създадена информационна система за управление на отпадъците на регионално ниво, поиска Община Ямбол в писмо до Асоциацията на еколозите от общините в България. Чрез внедряването й ще се осигури пълна прозрачност и проследимост на постъпващите в депото отпадъци, както и възможност за ефективен контрол върху обема и качеството на услугата, предоставяна от оператора на депото, изтъкват от Ямбол.

Посредством системата се проследяват в реално време процесите на приемане и обезвреждане на отпадъците. Ежедневно ще се получава информация за постъпващия боклук, която включва данни за доставчика, описание на отпадъка по произход, количество, вид на опаковката и др.

Системата се внедрява при оператора на депото и позволява информацията да бъде ползвана от Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ, както и от общините, ползващи съответното депо. Освен електронната система на самото депо, в сградата на общината ще се инсталира модул „Справки” за получаване на непосредствена информация за постъпващия на депото отпадък.

Информационната система е разработена в рамките на проект на министерството на околната среда и водите като програмният продукт ще бъде предоставен на общината безвъзмездно.