Уволниха полицейски служител в Котел за нарушаване на забраната за политически неутралитет
Уволниха полицейски служител в Котел за нарушаване на забраната за политически неутралитет / DarikNews.bg, архив

77 сигнала, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите са получени в Областната дирекция на МВР - Сливен. За 68 е уведомена компетентната първоинстанционна прокуратура. До Общинските избирателни комисии са препратени 9 сигнала. Образувани са 44 проверки по чл.145 от Закона за съдебната власт, свързани с нарушаване на изборния процес. По 10 от тях работата е приключила и е докладвано на съответната прокуратура. Образувани са 4 досъдебни производства.

Със заповед на директора на Областната дирекция на МВР - Сливен е дисциплинарно уволнен полицейски служител от Районното управление на полицията в Котел за нарушаване на забраната за политически неутралитет, което се явява тежко дисциплинарно нарушение по Закона за МВР.

Установени са 110 лица, извършващи дейност по «организиране на гласоподаватели» и предлагащи материални облаги с цел да се гласува за посочена от тях политическа партия. Предупредени са 22 лица.

От началото на предизборната кампания полицейски служители са взели участие в охраната на 118 мероприятия, организирани от политически партии и движения в област Сливен.
Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес на откритата денонощна линия в МВР - тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg