Убиец е в ямболския арест, изяснява се мотивът за тежкото престъпление
Убиец е в ямболския арест, изяснява се мотивът за тежкото престъпление / ОДМВР - Ямбол

Тежко убийство разкриха ямболски криминалисти след продължило почти три месеца разследване. Подробности за разследването на тежкото криминално престъпление бяха оповестени днес от директора на ОД МВР -Ямбол старши комисар Генчо Иванов и прокурор Димитър Люцканов от Окръжна прокуратура - Ямбол.

Разследването, под прякото ръководство на прокуратурата, е започнало на 24 март тази година, след сигнал за открити трупни останки в кладенец в частен имот в боляровското село Странджа.

Първоначално е установено, че откритото тяло е на мъж с неустановена самоличност в напреднала фаза на разложение. В заключението си съдебният лекар посочва, че смъртта е настъпила от седем до десет-дванадесет месеца преди намирането на трупа.

В хода на разследването са установени над 10 лица от различни населени места в страната, които периодично са били наемани за отглеждане на животни и са пребивавали в имота, в който е намерен трупът. Само за няколко дни са събрани данни за установяване самоличността на мъртвеца, а от направената ДНК експертиза е потвърдено, че трупът е на 40-годишен мъж с инициали К. К. А.от село Свирчево, област Търговище.

Постепенно е стеснен кръгът от лица, които са били в контакт с убития. Така разследващите изясняват, че извършител на престъплението е 62-годишен мъж от Бургас, нает заедно с жертвата за пастир. По първоначални данни, в деня на убийството двамата се скарали, свадата прераснала в побой, а след това в убийство. За да прикрие направеното, убиецът изхвърлил трупа в кладенеца, като го затрупал с различни предмети и където година по-късно е открит от собственицата на имота.

На 12 юни извършителят е привлечен като обвиняем и е направил самопризнания. Първоначално му е взета 72-часова мярка „задържане под стража“, след което мярката е променена на постоянна.

 

Прокурор Димитър Люцканов поясни, че делото е сложно най-вече от страна на фактите. Престъпното деяние е извършено в края на месец март 2014 г. Продължава работата по изясняване на мотива, като за това ще допринесе и назначената петорна експертиза за механизма на извършеното престъпление. Прокурор Люцканов изказа задоволство от изключителната работа в екип, организацията и отговорните действия на всички служители, работещи по случая.