Три творчески работилници отвориха врати в община „Тунджа”
Три творчески работилници отвориха врати в община „Тунджа” / netinfo

 

Второто издание на трите творческите работилници, част от празниците на община „Тунджа” беше открито на 1 април. В 16.00 ч. във фоайето на читалище Напредък”, с. Кабиле, беше открита творческата работилница „Земята на Тунджа твори”. Темата на второто издание в работилницата е „Кукери и кукерски маски”. Под ръководството на Парушка Генчева в Ателието по уникален текстил в техниките на вертикалния стан участниците ще изработват пана със сувенирен характер. Овчарски геги ще бъдат изработвани в Ателието за работа с дърво с ръководител - големият български дърворезбар Трифон Леров. Местният майстор Димитър Райчев ще предаде уменията си в сътворяването на уникалните кабиленски кукерски герданета. Ателието по приложни изкуства, ръководено от Радостина Колева, ще бъде мястото, в което участниците ще работят с иновационни и традиционни материали, създавайки мотиви от кабиленските кукерски костюми и маски.

Три творчески работилници отвориха врати в община Тунджа
netinfo

 

В 18.30 ч. в голямата зала на читалище „Просвета” в село Тенево се откри творческа работилница „Земята на Тунджа танцува”. Наученото през първото издание на работилницата показаха малчуганите от целодневната детска градина, момичетата от училището, самодейки при читалището. Представени бяха координатора Мая Тодорова и репетиторите от фолклорен ансамбъл „Тунджа” Красимира Бошева и Диана Динева.

Три творчески работилници отвориха врати в община Тунджа
netinfo

 

В 19.30 ч. етнографският комплекс „Старата акбунарска къща” в с. Генерал Инзово събра участници и гости на откриването на работилница „Земята на Тунджа пее”. Присъстваха координаторът Стефка Пастърмаджиева – музикален педагог на хорова школа „Проф. Георги Димитров” – Ямбол и екипа: Весела Пастърмаджиева – диригент и корепетитор Радосвета Хъркова. Песни, подготвени в първото издание на работилницата през 2012 година, както и нови музикални произведения изпяха момиченцата и момченцата от детската градина и смесената фолклорна група към читалището.

Три творчески работилници отвориха врати в община Тунджа
netinfo

 

Люба Митева – началник -отдел „Култура и хуманитарни дейности” в община „Тунджа” представи пред участниците стартиралите конкурси за фото и видеоматериали на тема „Празници „Тунджа – традиции и иновации” през моя обектив – 2013” и отправи покана за присъствие и участие в деветте концерта „Всички на мегдана”. Концертите ще се проведат в девет от читалищата в общината. Изявата на самодейни колективи и индивидуални изпълнители в концертите започват на 12 април и ще приключат на 20 април 2013 година.