Свинаров: „Има персони, които си имат служби”
Свинаров: „Има персони, които си имат служби” / netinfo

„Познавам и 85-годишния Зикулов, познавам и неговия племенник и понеже този въпрос е политически, за мен е изключително важно да е ясно кой и как раководи службите и има ли закон за тяхното устройство и организация и ръководство или няма”, така коментира в Сливен шпионския скандал „Зикулов” бившият военен министър Николай Свинаров, който бе в града на областна конференция на БНД.


„В момента в България има персони, които си имат служби, но няма държава, която да има служби. Нашата държава няма такива. НСО, НРС нямат ръководство в национален държавен мащаб. Това управление не можа да направи закони, защото президента и премиера не можаха да се разберат кой да ръководи службите, което на всякакъв език е нонсенс, защото президентът няма никакви правомощия по конституция. Според нея външната и вътрешната политика на държавата се прави от Министерски съвет. Президентът трудно изживя схемата, при която ДАНС е на пряко подчинение на премиера и изведнъж се оказа, че има служба, която може да не зависи от президента. Затова когато някои процеси се развиват извън него, ние като български граждани не можем да реагираме”, смята Свинаров.


„Нека да напомним, че има невероятно несъответствие между функциите на президента и това, че той е пряко избиран от българските граждани и той, прощавайте няма функции – управленски и ръководни.
Трябва да има ясен статут и да е ясно кой какво прави в държавата, но няма отговор от никого. България продължава да бъде министерска република от началото на приемане на конституцията ипонеже всички граждани най-много мразят депутатите, които сами са избрали, този механизъм на омраза няма как да сработи в демократичен план. Парламентът няма нищо общо с управлението на държавата. Депутатите от управляващата коалиция просто гласуват, а опозиция изобщо няма, защото това, което тя може да направи не се чува от никой. Конституцията е изключително сбъркана и 100 % тоталитарна. Тези, които я правиха – Корнезов, Янаки Стоилов, Гиньо Ганев са ми приятели, но това е конституция, която трябваше по някакъв начин да запази статуквото на този вид комунисти, социалисти, управленци – персони, които трябваше да запазят своята власт и авторитет в реалицзация на управлението на държавата”, каза още Свинаров.


„Надяваме се, че едно обединение център – дясно има шансове. Ние за разлика от СДС не бихме си позволили обаче да определяме лидерите на останалите формации. Ако това се прави за мен означава, че отново хора от СДС се опитват дясното да бъде обединявано от лявото, но това е безмислено упражнение, което е правено вече, било е неуспешно и няма нужда да се прави отново”, така Свинаров коментира разнопосочните изявления за евентуалното участие на БНД в дясно обединение.
„Не мисля, че Стоян Ганев има нещо с българската политика” каза Свинаров в отговор на въпроса ще възникне ли преди изборите нова политическа формация.
„Ганев не случайно си тръгна, защото се опитваше на налага своята воля, която не беше приета нито от лидера, нито от ръководството от НДСВ. А на тях желаем успех, в който не вярваме”, изказа се по отношение на бившата си партия Николай Свинаров.