Стралджа ще отоплява детските заведения и училищата в града с изворна вода
Стралджа ще отоплява детските заведения и училищата в града с изворна вода / Общински пресцентър Стралджа

Договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект за оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в Стралджа подписа кметът на общината Митко Андонов в Министерството на енергетиката. Общата стойност на проекта е 772 109  лв., съобщават от общинския пресцентър.

Техническият проект за оползотворяването на горещата изворна вода е изготвен още през 2013 година по идея на кмета и общинското ръководство. Ще бъде изградена водовземна помпена станция при съществуващ хидротермален сондаж и  довеждащ водопровод до котелните на СОУ ”П. К. Яворов”, ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” , ОДЗ „Здравец”  и  ЦДГ „Мати Рубенова” в град Стралджа.

Природната гореща вода ще загрява, чрез топлообменници, водата във всяка вътрешна отоплителна мрежа. По този начин ще се постига икономия на горива над 70% от сега изразходваните количества. От друга страна ще се намали замърсяването на атмосферата над града с намалянето на количествата изгорели газове от комините на котелните.