Стартират дейности по проект „Независим животв община Болярово
Стартират дейности по проект „Независим животв община Болярово / Дарик Сливен, Архив

49 души в община Болярово ще бъдат назначени като „Личен асистент", „Домашен помощник", „Социален асистент", които ще оказват подкрепа за лична помощ, комунално-битови дейности и подкрепа на социално включване в дома на потребителите.

Специализираните медико-социални услуги ще бъдат изпълнявани от медицинска сестра, рехабилитатор, психолог, управител и социален работник.

Кандидат потребителите, които могат да ползват услугите по настоящата схема, следва да бъдат в кръга на лицата, попадащи в обхвата на целевите групи, съгласно Право на кандидатстване имат лица с увреждания и техните семейства и хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

По настоящия проект се предвижда да бъде осигурена дългосрочна подкрепа в домашна среда и предоставяне на интегрирани услуги за поне 130 лица с увреждания и хора над 65 г. с ограничения и невъзможност за самообслужване, живеещи в малките населени места на територията на община Болярово.

Общата цел на настоящия проект е чрез доразвиване на съществуващия център за услуги в домашна среда в община Болярово да се обогати систематизираното и пълно предоставяне на необходимите социални и здравни услуги на хората в неравностойно положение в общината.

Проектът е на стойност 496 470,11 лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ е на 100 %. Срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца - до 31 ноември 2017 г.