посещение
посещение / Дарик Сливен
Законът за социалната икономика и социалното предприемачество ще бъде подготвен до края на 2017 година. Това заяви в Сливен зам. министъра на социалната политика д-р Султанка  Петрова и  добави, че целта е той да бъде финансиран от Българската банка за развитие, от Фонда на Фондовете. По думите на зам.министъра социалната политика може да се развива и от неправителствени организации, и от хора с увреждания, и в гетата. „За първи път извеждаме тази тема като приоритет. Много е важно, защото по време на българското председателство ще има на високо ниво среща на всички министри на социалната политика и труда, която ще е насочена към социалното предприемачество”, каза още Петрова.

Проблеми от личен и обществен характер поставиха граждани в приемния ден на общината

Зам.-социалният министър коментира,че положението в социалните служби е доста тежко. Основният проблем е недостигът на социални работници, а основната причина, според зам.-министъра, са ниските заплати в сектора, които пораждат и текучеството. Предстои промяна в Устройствения правилник на социалното министерство. „Социалните работници заслужават да получават по-високи заплати и да се подобрят условията на работа, защото тяхната работа е изключително тежка и отговорна”, коментира още зам. министър Султанка Петрова. Днес в Сливен се провежда  работна среща с представители на различни институции за демографските тенденции в Сливенска област.

"До две седмици ще стане ясно виждането на социалното министерство за развитието на регион Сливен. Тогава ще се пристъпи и към изработването на мерките за подобряването икономическото състояние на населението", уточни още Петрова.