Собственикът на „Берета Трейдинг” се срещна с работниците от взривилите се складове край Лозенец
Собственикът на „Берета Трейдинг” се срещна с работниците от взривилите се складове край Лозенец / Общински пресцентър Стралджа

Собственикът на „Берета трейдинг” Десислав Делев се е срещнал в Стралджа с почти целия състав на колектива от базата, където с взревеха складовете, съобщиха от общинския пресцентър. На разговора са присъствали също инж. Иван Пеев и инж.Иван Табов. „Нашите планови намерения са сега да възстановим базата. За почистването сме поканили чужда фирма, която през юли ще работи на терена. Тя има опита от подобно разчистване в Албания, Афганистан, Ирак и др.” – е казал пред присъстващите Делев. „Берета трейдинг” е в очакване на писмено разрешение от компетентните органи за достъп до складовете. Тогава ще започне и приложение на планираните последващи действия, свързани с възстановяване на административната сграда и КПП, за да има възможност и за настаняване  на чуждестранните екипи по почистването. Възстановими са цех 2 и 3.

Там няма боеприпаси, няма опасност, е пояснил той и е допълнил, че никой от работниците няма да бъде принуждаван насила да остане на работа. Задължително на всички ще бъде осигурена психологическа помощ. Желаещите да ползват отпуск за почивка ще го получат. Присъстващите на срещата са изразили желание да се върнат на работа. На въпроса може ли договорите от временни да се променят на постоянни , Десислав Делев не е дал категоричен отговор.

Той е пояснил пред работниците, че освен задължителните здравни  застраховки, фирмата е направила и по една допълнителна на всеки от тях. Семействата на загиналите ще бъдат допълнително подпомогнати и от страна на фирмата, за което вече е издадена заповед.

Продължава работата по възстановяване щетите  в Лозенец, Г. Александрово и Стралджа. Три фирми са поканени  да свършат необходимите дейности, едната е строителна и другите две – за стъкларски работи. Очакванията са да приключат до десетина дни.

„Берета трейдинг” ще осигури и прецизно заснемане на района. Снимката с висока резолюция ще има за цел да покаже доколко и какво е замърсяването и как да се подходи за пълното прочистване на трикилометровата зона, в която попадат земеделски земи. Има решение за предоставяне на община Стралджа на снимка на почистените зони, която да се разпространи чрез интернет. Тя ще се актуализира до пълното обезопасяване на района.

Десислав Делев е съобщил още, че Мирослав Маринов - най-тежко раненият от инцидента на 5 юни, се възстановява, вече му правят придружаващи лечението масажи и е пред изписване.