Сливен на първо място по донорство
Сливен на първо място по донорство / МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”.

Сливен е на първо място в страната по донорски ситуации, съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов. „Във време, когато донорството буквално спря у нас, в България, Сливен проправя нова пътека. Наша амбиция е да създадем нова култура на донорството и да разширим възможността повече хора да имат шанс да живеят от този вид лечебна дейност. Църквата, със своята позиция, ни подкрепя в тази дейност. Чакаме отговор от българския патриарх дали ще има представител на БПЦ в така наречения Съвет по трансплантология” – допълни заместник-министър Славов.

Директорът на областната болница д-р Васислав Петров заяви, че през последните две години в Сливен е имало три донорски ситуации и благодари на екипите работили по случаите. Координаторът в Центъра по донорство в Сливен д-р Николай Иванов от своя страна коментира, че през последните години от страна на здравното министерство и всички компетентни органи се е повишила добрата координация. Работи се много бързо, като се осигурява транспорт и охрана на извлечените органи, за да могат те да достигнат максималното бързо до нуждаещите се пациенти.

Проф. Чавдар Славов бе в Сливен по повод откриването на новата сграда на отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”. Той връчи от името на министъра на здравеопазването поздравителен адрес с благодарност към екипа от Центъра по донорство в Сливен.