/ Община Сливен
Сливен посреща участници от 10-ата юбилейна Национална среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от българските общини.

Тя ще продължи до 29 април. В нея се включват широк кръг от специалисти, сред които главни архитекти от общини от страната, експерти по устройствено планиране и инвестиционно проектиране, ресорни зам.-кметове, инженери, председатели на комисии в общинските съвети, служители в посочените направления и други.

Правнучка на видния фабрикант Добри Желязков дарява сграда в Сливен

Програмата на форума включва няколко панела. Първият е пленарна сесия, на която ще бъдат обсъдени краткосрочни и дългосрочни промени в законодателството, свързано с устройството на територията, дигитализация на инвестиционния процес и възможности за финансиране на общинските проекти.

Дискусиите ще продължат с очертаване на роли и отговорности в контрола по строителството. Мерки за повишаване качеството на проектите и справяне с незаконното строителство.

Добрите практики при осветяване на градски пространства също са сред заложените в програмата теми. В хода на разговорите ще бъде поставен акцент и на промени в нормативната уредба за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Ще бъдат очертани и възможностите за подобряване на процесите по опазване недвижимото културно наследство и на взаимодействие между Националния институт за недвижимо културно наследство и общините.

В рамките на визитата гостите и участници на срещата ще имат възможност да се запознаят с архитектурни и културни обекти от община Сливен. Юбилейният експертен форум се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), с подкрепата и съдействието на Община Сливен.