/ Община Сливен
"Много рискове има пред бюджета за 2022 година". Това каза пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев, малко след приемането на финансовия документ на заседание на Общински съвет.

Той изрази надежда да приключи военната криза в Украйна, за да се стабилизира икономиката. "Тази несигурност, ежедневното покачване на цените поставя под риск и събирането на планираните приходи, както и разходите, защото изпълнителите на поръчки не могат да гарантират, че ще реализират сключените договори, не знаят какви цени да оферират", обоснова се той.

Кметът на Сливен: Бюджетът гарантира изпълнение на основните функции на Общината

Особено динамични, според него, са цените в строителството и енергетиката, чиито услуги общината потребява по линия на осветлението и всички благоустройствени и строителни мероприятия.

Бюджетът на община Сливен за 2022 г. възлиза на 153 852 207 лева. Планираните приходи в сравнение с тези за миналата година се увеличават с 15,8 на сто. По думите на Радев, настоящият бюджет е рекорден по размер заради условията и инфлацията, и заради повишените обороти през последните години и повечето местни приходи.

Завишени са средствата за капиталови разходи за предвидени обекти - физкултурни салони за гимназии, разширение на училище в сливенското село Тополчане, укрепване на свлачище в село Сотиря, благоустроявания, ремонти на улици.

Той акцентира върху промяната, която следва от отпадането на таксата за детските градини за сметка на държавния бюджет. Общинските съветници приеха предложения за увеличаване на редица такси и услуги в общината, както и входни такси за културни институти.
БТА