/ iStock/Getty Images
Невена Желязкова, правнучка на Добри Желязков, през 1992 година дарява сграда, в която се помещава Сливенският исторически музей, съобщиха от Обществения дарителски фонд-Сливен, които в поредица от публикации припомнят за дарителството в града.

Сградата е паметник на културата и се намира на бул. „Цар Освободител” - една от главните улици в града. Построена е около 1890 г. от сина на видния сливенски фабрикант Добри Желязков, като неин архитект е Колю Ганчев - ученик на Колю Фичето.

В Котел започва честването на 201-та годишнина от рождението на Раковски

Това е триетажна масивна сграда с двураменно стълбище и раздвижено фасадно оформление. Даренията за музея започват след Освобождението, когато все още РИМ-Сливен не съществува в днешния си вид. Той се образува като сбирка към Народно читалище „Зора“.

Едни от първите дарения са картините на големия художник Димитър Добрович.  Дарените картини са 12,  през 1905 година. През май 1920 г. започва да се води инвентарна книга, в която най-напред е записано дарение от 43 картини на художника Йордан Кювлиев.

Голямо дарение е направено от известната фамилия Папазян - 200 броя предмети, свързани с бита и културата. Сред дарителите са още Надежда Хитова - снаха на легендарния сливенски войвода Панайот Хитов, художникът Русчо Симеонов и други.

През 2021 година, благодарение на съдействието на Държавна опера-Стара Загора, Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ е получил два сценични костюма на покойния световноизвестен тенор и почетен гражданин на Сливен Камен Чанев.
БТА