Сезират прокуратурата за проститутки и наркомани около храм
Сезират прокуратурата за проститутки и наркомани около храм / сн. архив Дарик - Сливен

Около параклиса ,,Св. Княз Борис-Михаил" в Сливен отново се навъртат много съмнителни хора: проститутки, сутеньори, наркопласьори, наркомани и други съмнителни лица. За това алармираха в отворено писмо граждани от близкия квартал "Клуцохор".

„Това място, определено да бъде свято, се превърна пред очите ни в свърталище на порока. Ние се страхуваме както за нашия живот, така също и за живота на нашите деца, внуци и правнуци", пише в сигнала.

Гражданите изпратили на 4 септември 2009 г. и сигнал до полицията, но проблемът бил решен частично и временно. В района се появили и търговци на дърва с камиони на стоянка. Те често ходели по физиологична нужда зад сградата на параклиса.

Търсят се отговорите на въпросите - кой е собственикът на терена, защо сградата на храма не е пусната в експлоатация вече 10 години, как са разходвани набраните средства и др.

От Младежки културно-просветен център „ИХТИС" заявиха, че единственият начин да се разсеят съмненията на голяма част от сливенската общественост относно финансови злоупотреби е да се направи проверка. Когато изяснят обстоятелствата, съмненията можели и да отпаднат. От организацията заявиха, че имат готовност да сезират прокуратурата.

„Днес направихме снимки около параклиса и на тях се виждат много фрапиращи неща", каза отец Йоан от катедралния храм „Св. Димитър".

Параклисът ,,Св. Княз Борис-Михаил"  бе издигната по инициатива на Тракийското дружество в Сливен върху общински терен в района на бившата Лимонадена фабрика. Първата копка бе направена през 2000 година. За изграждането на храма бяха използвани дарения от фирми и физически лица.