РИОСВ – Стара Загора конфискува десет защитени препарирани екземпляра от обществени заведения в Сливен
РИОСВ – Стара Загора конфискува десет защитени препарирани екземпляра от обществени заведения в Сливен / netinfo

РИОСВ–Стара Загора конфискува десет защитени препарирани екземпляра от обществени заведения Сливен, съобщават от инспекцията. Експертите на РИОСВ – Стара Загора извършиха съвместни проверки в обществени заведения в Сливен с представителите на Българска Фондация „Биоразнообразие” и РПУ Сливен.

В три от тях бе констатирано, че са изложени на публично място препарирани екземпляри от защитени животински видове, което е в противоречие на Закона за биологичното разнообразие. За констатираните нарушения са съставени три акта и са иззети 10 препарирани екземпляра. Четири от тях – червеногуша гъска, белоока потапница и малък корморан (два броя) са световно застрашени видове. Иззети са още тръстиков блатар, черешарка, обикновен мишелов, ръждива чапла и златка.

Препаратите са иззети и се съхраняват в РИОСВ - Стара Загора до влизане в сила на наказателните постановления. Препарирането, притежаването и излагането на публични места на защитени животински видове, съгласно Закона за биологичното разнообразие се наказва с глоба до 5 000 лв. за физически лица и 10 000 лв. за юридически лица.