Общински съвет
Общински съвет / община Сливен
 Общинските съветници решават дали ще Упълномощят кмета на Община Сливен да сключи договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” ЕАД, по силата на който общината да поеме краткосрочен общински дълг с цел реализацията на договор по проект „Подобряване на градската среда на Сливен“.

През 2017 година Община Сливен сключи Административен договор за предоставяне на безвъзмездна на стойност 2 199 911.00 лв. Общата стойност на проекта, след сключване на договорите с изпълнители, възлиза на 2 133 889.23 лв. Стартирали са дейностите за подобряване на градската среда. За осигуряване на сумата, необходима за разплащане с изпълнителите на дейностите, в размер на 422 777.85 лв.  Срокът на погасяване е до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. „В случай, че има някаква забава на плащане и да не се получи вакуум във финансирането да може общината да се разпорежда”, коментира председателя на ОбС Димитър Митев.

43 са предложенията в дневния ред на сесията. Изменение на бюджета на общината за 2018, приемане на Общинска програма за закрила на детето, създаване на звено „Общинска полиция” са сред по-важните теми на заседанието.

Вносител за звено”общинска полиция” е общинският съветник Момчил Пантелеев, а в мотивите той посочва, че предложението е продиктувано от желанието да се редуцират вандалските прояви и посегателства върху общинско имущество, въвеждане на контрол на безопасността на движение и дисциплина на водачите на МПС, обезпечаване на спокойната и сигурна градска среда. Предлага се в звено „Общинска полиция“  15 души да бъдат назначени по Закона за МВР, като те да са на пряко подчинение на кмета на Общината.

Сред останалите предложения са приемане на План на изпълнение на Общинската стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в общината, както и План за действие на общината за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани, в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

Заседанието на Общински съвет Сливен ще се проведе на 26 април, четвъртък.