Проверяват здравни заведения за комисионни от погребални агенции
Проверяват здравни заведения за комисионни от погребални агенции / netinfo

Регионалният център по здравеопазване /РЦЗ/ в Сливен извършва проверка на здравни заведения за нерегламентирано сътрудничество с погребални агенции, потвърди пред Дарик директорът на институцията д-р Ивелина Георгиева.

Проверката е назначена след писмо на Министерство на здравеопазването. Тя не е установила нито в Областната болница нито в Неотложна помощ на ДКЦ-1 факти, които да съответстват на сигнала на Асоциацията на погребалните фирми в България, подаден до министерството и Националния център по здравна информация.

В изпратеното писмо се казва, че в Сливен и още няколко града има практика да се заплаща на джи-пита и хора от охраната на Окръжна болница за подаден адрес на починали на погребални агенции, каза в интерю за Дарик радио Пепа Данева, собственик на погребална агенция.
Според нея някои фирми в Сливен плащат между 20 и 50 лева в зависимост от погребението и социалния статус на покойника. Когато човек почине в болницата, лице, работещо в дадено отделение се обажда на погребалната фирма, с която работи или рекламира директно някоя агенция на близките на починалия. Някои водели направво клиентите в офиса на съответната фирма.

„Чрез тази търговия се отнема правото на свободен избор на хората в този труден момент, а в България е приела европейски стандарт на погребалната дейност и всяко здравно заведение, регистрирано по ISO, трябва да го спазва", смята Данева.
„На територията на областната болница няма регистрирани погребални агенции, няма ползване на камерите в патоанатомично отделение. От фактическата обстановка не може да се каже дали това се случва /ако се случва/ с благословията на директори на лечебни заведения. Дали има негласни договорки с общопрактикуващи лекари и санитарки не мога да докажа, това подлежи на доказване от други органи, които аз ще сезирам, ако имам каквито и да е съмнения", декларира д-р Георгиева.

Всички шефове на погребални агенции в Сливен са поканени от д-р Ивелина Георгиева на среща на 3 юни в РЦЗ, като те ще имат възможността да поднесат на място с информация с цифри и факти и да подпишат декларации за твърденията си.