/ БТА
За 19-и път ежегодният празник „Златна праскова“ в село Гавраилово събра традиционни производители от цялата страна. 

„Празникът се превърна в платформа за споделяне на добри практики в дейностите на земеделските производители в областта на науката за отглеждане на праскови.

БТА

Надявам се, че ще спечелим още много приятели от различни краища на страната, за да утвърдим нашия регион като основен производител на праскови“, заяви  кметът на село Гавраилово и домакин на празника Димитър Андреев. 

Бяха отличени и участниците от конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.

Празник „Златна праскова“ в Гавраилово

Част от програмата са кръгла маса, семинар и дискусии за производители и представяне на препарати за растителна защита, демонстрация на селскостопанска техника.

БТА

Жителите и гости на празника ще имат възможност да се насладят на богата фолклорна програма, конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Участниците ще могат да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и тематични фотоснимки, да присъстват на демонстрация на нова техника и др. Стопаните на три прасковени градини бяха отличени на традиционния празник "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово, съобщиха от Областната администрация в Сливен.


Експерти на Националната служба за съвети в земеделието е оценила насажденията на общо деветима конкуретни за приза "Най-добра градина" според външния вид и хабитус на дърветата, натовареността им с плод, поливния режим и още няколко критерия.

БТА

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев е връчил наградата - грамота и професионална ножица за рязане на клони, на класиралия се на първо място стопанин - Пенка Кирова от Сливен.

19-тото издание на празника за поредна година събира производители, научни работници, експерти и специализирани фирми, които заедно са обсъдили новите тенденции в бранша.

Кметството и читалището в Гавраилово по традиция са организирали конкурси и игри, а производители са показали различни сортове праскови, отгледани в градините им.
В Долината на прасковите се отглеждат над 23000 дка градини, които представляват над 40 на сто от всички прасковени насаждения в страната ни.

Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите, Община Сливен, кметство Гавраилово, читалище „Слънце – 1928“-с. Гавраилово, Институт по овощарство – Пловдив, Организация на производители на праскови „Българска праскова“ ООД, Национална служба за съвети в земеделието.
община Сливен