Празник на прасковата в село Гавраилово
Празник на прасковата в село Гавраилово / netinfo

76-годишна баба от сливенското село Гавраилово разкри днес личната си рецепта за варене на сладко от праскови пред посетителите на Празника на плодородието „Златна праскова 2006”.

За пета поредна година производители на праскови от целия регион, както и любители на вкусния плод,се включиха в празника в Гавраилово. За първа година събитието е включено като туристическа атракция и преминава под мотото: „Пред прага на ЕС”.

В програмата на празника, освен традиционното надяждане с праскови и конкурс за най-голям плод, днес се провежда и състезание по двойки за варене на компот от сочния плод.

В регион Сливен се отглежда над 1/3 от всички прасковени насаждения в страната, само през 2006 г. са засадени нови 4 хиляди дка – отчитат от Опитна станция по прасковата. От 5 години там изпробват нови сортове, за да се осигури конкурентност на родното производство на европейския пазар.

Големите производители на консерви все още предпочитали внос от Гърция, тъй като в сливенско се гледат повече десертни, а не клингови сортове и нашите производители не могат да задоволят търсенето, каза д-р Мария Андонова от Опитната станция. Тя е убедена, че е необходима държавна политика и субсидиране на производството на праскови, за да може този традиционен за областта поминък да оцелее.

От 800 до 1000 лв. са необходими за засаждането само на един декар прасковени дръвчета.