Продължават проверките в детските, училищни кухни и заведения за хранене
Продължават проверките в детските, училищни кухни и заведения за хранене / Дарик Архив

Масирани проверки на кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца на територията на училища в Сливенска област извършват инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните.

На една детска градина е издадено предписание за несъответствие на сградния фонд, което ако не бъде изпълнено детското заведение ще бъде затворено. Това съобщи за Дарик директорът на институцията д-р Пламен Пенчев. Масираните проверки ще продължат до 18 октомври.

По сигнал на Българската агенция по безопасност на храните за внос на свинско месо от Германия с изтекъл срок на годност са проверени 23 производствени предприятия и складове. На територията на областта не е констатирано наличие на такова месо, информира д-р Пенчев.

Издадени са над 50 предписания на обекти за несъответствия на сградния фонд, така и за неправилно водене на документация. 596 проверки са извършили инспектори от Областна дирекция на храните в производствени обекти и складове през тримесечието юли–септември в област Сливен. Проверени са и 491 търговски обекти за обществено хранене.

Съставени са 11 акта за продажба на животински продукти на открито и  продажба на продукция без документи. Конфискувани са 10 кг. сирене и сладолед с неизвестен произход.