Предприемат строги мерки за неразпространението на нова заразна болест по преживните животни
Предприемат строги мерки за неразпространението на нова заразна болест по преживните животни / shc.hu

Предприети са мерки в Ямболска област за  недопускане разпространението на нова за страната ни заразна болест по едрите преживни животни - заразен нодуларен дерматит. Областта е в повишена епизоотична готовност, съобщи днес на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по Безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев.

Най-близкото регистрирано огнище е в Одрин. Заразата се пренася изключително лесно както от насекоми така и с влизащите в страната ни имигранти. Най-застрашени отново са близките до границата с Турция общини Елхово и Болярово.

За болестта има ваксини, но за превантивна имунизация е необходимо изрично разрешение от Европейската комисия. Тя от своя страна няма да позволи, тъй като няма регистрирани случаи на заразата.

Предстои в петте общини на Ямболско да се проведат заседания, на които да се представи подробна информация за болестта и симптомите й. За целта стопаните и кметовете на села ще следят за проявени симптоми на заболяването – треска и кожни лезии.

При поява на симптоми ветеринарните власти ще бъдат информирани незабавно.