птичи грип
птичи грип / областна администрация Ямбол
Мерки за недопускане заболяването „птичи грип” на територията на Област Ямбол набеляза Областната епизоотична комисия на проведеното заседание в Областна администрация. Комисията се събра във връзка с констатирано огнище на заболяването високопатогенна Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест в областите Хасково и Добрич.

В комисията, под председателството на заместник областния управител Волен Дичев,  участие взеха представители на ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ, орнитолог, представители на ПБЗН, ОД”Земеделие” и други.

Със заповед на директора на Българската агенция за безопасност на храните областните дирекции са в повишена епизоотична готовност. 

„Тъй като заболяването е опасно и за хората вземаме спешни и засилени мерки за недопускането му на територията на областта. За това в бърз порядък всяка от петте общини трябва да проведе общински комисии и вземе конкретни мерки“, каза по време на заседанието председателят на областната комисия Волен Дичев. 

„Към момента на територията на област Ямбол няма заболели птици от птичи грип“, съобщи д-р Добромир Димитров.

Постоянен ветеринарно-медицински контрол на птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни птици, недопускане на домашните птици извън дворовете са част от мерките, които комисията набеляза. Областната епизоотична комисия реши да се забрани провеждането на пазари и изложби на птици на територията на областта.

Инфлуенца по домашните птици или т.нар „птичи грип” е силно контагиозно заболяване по животните, придизвикано от вирус. Заболяването преминава в две фази, като втората „високопатогенна инфлуенца” води до близо 100% смъртност на птиците.

Консумацията на птиче месо не предизвиква заболяване  инфлуенца, категорични са специалистите.