Община Сливен да предостави бъзвъзмездно за управление шест дка терен от Индустриален парк „Бършен“ на Министерството на здравеопазването, е допълнителното предложение, което предстои да влезе в дневния ред на утрешната редовна сесия на местния парламент.

Това анонсира на пресконференция пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, съобщиха от Общината.

Гвоздейков: Държавният авиационен оператор не може да обслужва медицинските хеликоптери

Вносител на предложението е кметът Стефан Радев. То е в отговор на изпратено от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков писмо до сливенския градоначалник. В него се описва изпълнявана от министерството инвестиция за създаване на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

С оглед покритие на възможно най-голяма част от територията, при осигуряване на максимална ефективност и бързина при оказване на спешна медицинска помощ по въздух, се планира да бъде изградена оперативна база HEMS в Сливен, на територията на летище „Бършен“.

Тя ще представлява хангар и площадка за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха. Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. „Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, така че се надявам колегите от Общинския съвет да одобрят точката в дневния ред и тя да бъде гласувана.

Крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ“, отбеляза председателят на местния парламент Димитър Митев.