Открит е Общностен център за ранна интервенция  в Сливен
Открит е Общностен център за ранна интервенция в Сливен / Община Сливен

Общностен център за работа с деца до 7 години и техните семейства стартира дейността си на първи декември в Сливен. Той се намира в изградена за целта сграда към детска градина „Теменуга". Сред приоритетите на центъра е ранна интервенция при деца с увреждания, включително рехабилитация, консултиране, обучение и мобилна работа с детето в неговия дом.

Ръководителят на социалното заведение Георги Петров съобщи, че тази сутрин са били записани първите девет деца и родители. Той изрази надежда, че ще бъдат обхванати колкото може повече деца и техните семейства, които ще се възползват от интегрираните услуги за ранно детско развитие. Ще се извършва индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, която има за цел успешната им интеграция в първи клас в масовото училище.

Обхватът на услугите ще бъде разширен с оглед повишаване общото благосъстояние на деца в състояние на бедност, деца с увреждания на възраст до 7 години и техните родители. Една от основните цели е повишаване обществената чувствителност и информираност.

В центъра работят 11 човека, сред които социален работник, логопед, педиатър, психолог и медицински специалисти, които ще извършват здравна консултация.

Създаването на Общностния център, е по проект на Община Сливен „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностен център за деца и семейства Сливен". Той се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Целта е създаване на условия за повишаване качеството на живот на уязвими групи от населението, превенция на социалното им изключване и преодоляване ефектите на предаване на бедност между поколенията чрез интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностен център за деца и семейства.

Продължителността на проекта е 29 месеца.