Осъдиха убиеца на жената от Тополчане
Осъдиха убиеца на жената от Тополчане / netinfo

Окръжният съд в Сливен постанови присъда от 14 години и 11 месеца лишаване от свобода на 60-годишния Йордан Митев за извършено от него убийство по особено жесток начин, съобщи говорителят на съда Мартин Данчев.

На 6 септември 2007 година Митев закла в дома й 49-годишната Янка Бозакова от село Тополчане. Съдът присъди и обезщетения на наследниците на жената общо в размер на 152 500 лв.

По 50 хиляди лева получават двете й деца и майка й. Убиецът трябва да поеме и разходите по погребението. Обвинението е било по чл. 116 от НК и по искане на защитата на обвиняемия производството е протекло по съкратената процедура.

„По тази причина съдът наложи присъда, по-ниска от минималната. Законът предвижда от 15 до 20 години и доживотен затвор”, заяви Мартин Данчев.

Адвокатът на близките на жертвата Сиво Сивов е категоричен, че ще обжалва присъдата пред Бургаски Апелативен съд. „Ние щяхме да искаме доживотна присъда, ако производството не беше по съкратената процедура”, каза той.

Срокът за обжалване е 15-дневен от деня на произнасянето на присъдата.

Йордан Митев мушкал жертвата си няколко пъти с нож в шията. По време на инцидента мъжът бил пиян. Йордан направил опит да се самоубие, след като е скочил в кладенец. Той и жертвата живеели на семейни начала. Тя е вдовица.