ваксини за деца
ваксини за деца / Thinkstock/Getty Images
Октомври е месецът за ваксини. Необходими са около две седмици за изграждане на имунитет и да започне действието на защитата. Това съобщи пред Дарик д-р Даниела Калева, епидемиолог в Регионалната здравна инспекция в Сливен. По думите й, след ваксиниране не означава, че няма да се разболееш, но изкарваш грипа без усложнения. Най-уязвимите групи са хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания, диабет, както и децата от 0 до 18 годишна възраст.

"Тази година от Световната здравна организация, са  предположени четири валентни ваксини срещу грип, които включват различни видове грипни видове от тип А и В", уточни още епидемиологът.

Грипът още не е дошъл и е време за ваксинация

"Спокойна е епдемиологичната обстановка в страната. За първите девет месеца от годината са регистрирани  384 случая на дихателни заболявания срещу 137 за същия период на миналата година. При чревните инфекции през 2016 година случаите са 289 срещу 372 за деветмесечието на 2017 година, през миналата година са регистрирани 86 случая на  вирусни хепатити, докато през тази случаите са 90. При трансмисивните инфекции случаите през първите девет месеца на тази година са 20 срещу 17 за същия период на миналата година", съобщи още д-р Калева.