грип
грип / Дарик, архив
Регистрираните към момента случаи на остри респираторни заболявания са в рамките на обичайното за сезона, съобщават от Регионална здравна инспекция - Добрич. Между  25 септември и 1 октомври в наблюдаваните практики за първична медицинска помощ е имало 58 заболели или 67,18% на хиляда, при средна за страната заболяемост 48,29%. За същия период м.г. заболелите са били 70.
 
Грипът е едно от най-често срещаните заразни заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година 5-10% от здравите възрастни и 20-30% от децата се разболяват от сезонен грип, който е причина за 3-5 милиона случаи на тежко боледуване всяка година. В България по време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 - 300 000 души. Грипът се предава по въздушно - капков път. Характерен е дългият период на възстановяване на организма, който може да продължи месеци.
 
Атакуват ни 15 вида вируси през октомври и ноември

Поставянето на противогрипна ваксина води до намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Съвременните противогрипни ваксини са три и четирикомпонентни и съдържат актуални за дадения сезон представители на вирусите тип А и тип В. Не трябва да се използуват останали от предишната година. Препоръчва се ежегодна имунизация, поради това, че имунитетът е с продължителност около една година. Съставът на тривалентните противогрипни ваксини за северното полукълбо за сезон 2017/ 2018 година, препоръчан от СЗО е: А /Michigan/45/2015(H1N1); А /Hong Kong/4801/2014 (H3N2); В /Brisbane/60/2008. Препоръчителният състав на четиривалентните противогрипни ваксини включва освен трите изброени по-горе вируса още един вирус B/Phuket/3073/2013.
 
Имунизацията е препоръчителна за навършили 65 години; възрастни и деца над 6 месечна възраст с хронични заболявания (белодробни, диабет, сърдечно - съдови, бъбречни и др.); организирани колективи; членове на семействата на рискови пациенти; медицински персонал, работещи в училища, служители в армия, полиция, транспортни работници и др.