/ Дарик Сливен
Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви, че се очаква добра реколтата от зърно тази година, а качеството на пшеницата е високо. Порожанов откри жътвената кампания в Сливенско.

По думите му, над 88 % от посевите са в добро състояние. Над  6 млн. тона са очакваните добиви от над  11.5 млн. декара пшеница, 1.150  млн. декара ечемик и 1.8 млн. рапица. Изкупните цени в момента са малко под 300 лв. за тон, фючърсите сключени за септември – над 350 лв. за тон, а тези за декември се очаква да бъдат още по – високи.

Жельо войвода
Дарик Сливен

„Тази година ще бъде добра за зърнопроизводителите на фона на високото качество на българската пшеница, а и заради лошите климатични условия в Украйна и Русия, които са основен производител“, заяви министърът.

Той допълни, че цялата страна има само 29 заявления от овощари за напълно пропаднали от сланите и градушките площи. Те ще получат обезщетения. Според министъра засегнатите, там където продукцията е оцеляла, предпочитат да се възползват от обвързаните плащания, вместо да получат като компенсация за щетите 80% от направените за градините разходи.

Жельо войвода
Дарик Сливен

На 26 юни в столицата ще се състои среща, на която ще бъдат обсъдени стратегическият план и субсидираността, която трябва да има всяка една държава – член на ЕС в този стратегически план.

Ще се обсъждат и обвързаните плащания в овощарството и животновъдството. „Всяка година България заделя 200 млн. лв за директни плащания – 80 млн. лв за овощарите и 120 млн. лв за животновъдството“, припомни министър Порожанов. В момента предложението е за намаляване на субсидиите от 13 на 10% , но там ще се води сериозен дебат.

„Това, което искат земеделците, това ще предложи правителството“, категоричен бе министър Румен Порожанов. Жътвената кампания беше открита официално в село Жельо войвода.