Обороти на нощни заведения скачат двойно при внезапни проверки на НАП
Обороти на нощни заведения скачат двойно при внезапни проверки на НАП / DarikNews.bg, архив

Засилени проверки по нощните заведения в дните около баловете започнаха данъчните инспектори от НАП Бургас. Пет акта за неиздаване на касови бележки и неизрядна документация, както и рязко увеличаване на оборотите, са резултатите от извършени внезапни проверки на нощни заведения в град Сливен от данъчни инспектори на НАП Бургас, съобщиха от приходното ведомство. След направени контролни покупки проверяващите екипи са извършили и няколкочасово нощно наблюдение на 9 заведения – барове и дискотеки в Сливен, като за този период оборотите са скочили повече от двойно. Проверяващите са копирали и информацията от използваните програмни продукти за отчитане на продажбите с цел съпоставяне между оборотите, отразени в компютрите и фискалните устройства. При установяване на съществени разлики, на заведенията ще бъдат направени ревизии. Предстоят проверки и в Ямбол.

„Целта ни е оборотите да бъдат изцяло на светло. Нека бизнесът да печели добре, но и да плаща дължимите данъци и осигуровки. Контролът през летния сезон ще бъде силен не само по морето”, коментира и.д. директор на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева.

 

От началото на годината екипи на НАП Бургас са направили 1378 оперативни прoверки на търговски обекти, като 149 са завършили с издаването на актове за различни административни нарушения, най-честото, от които – неиздаване на касова бележка. През летния туристически сезон от приходното ведомство ще засилят контрола и по спазването на осигурителното законодателство по отношение на наличие на договори на сезонната работна ръка и внасянето на задължителните осигуровки от страна на работодателите. От НАП апелираха още винаги да се изисква касова бележка и да се подават сигнали за обектите, където това не се извършва.