Обмислят узаконяването на ромски гета в ямболско
Обмислят узаконяването на ромски гета в ямболско / netinfo

Във връзка с Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България за периода 2005-2015 година и плана за действие 2006-2007 година за изпълнение на Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България, петте общини от област Ямбол предоставиха в Областна администрация информация в кои населени места в областта съществуват ромски квартали и махали, които са извън законовата регулация на населеното място. Справката съдържа и данни дали се предвиждат процедури по подобряване на инфраструктурата в тези махали и за узаконяване на кварталите и къщите, които отговарят на нормалните стандарти за живеене; начините, формите и средствата на органите на местно самоуправление за участие в инициативата на държавата за построяване на нови къщи за ромите.

На този етап община Ямбол не предвижда средства за подобряване на инфраструктурата в ромските квартали. Община Стралджа е приела Общински план за действие по програмата. Община Тунджа предвижда процедури за подобряване на инфраструктурата в Общинска програма за интеграция на етническите малцинства 2006 – 2015 г . Поради липса на средства, изостава подобряването на инфраструктурата на квартала в Елхово. Общините имат желание да започнат изпълнението на Националната програма със собствени средства, с финансовата подкрепа на държавните органи, чрез разработване на проекти и привличане на инвестиции.

Ромски квартали, които са извън законова регулация на територията на област Ямбол, има в община Ямбол; община Стралджа – съответно в град Стралджа и село Зимница; община Тунджа в селата Кукорево, Дражево, Хаджи Димитрово, Тенево, Бояджик; в град Елхово. Поради действащата нормативна уредба и фактът, че тези квартали са разположени върху земи частна и общинска собственост, общините не предвиждат действия за узаконяването на тези квартали и сградите в тях. В община Стралджа се изработва кадастрална карта на града и след нейното приемане ще се решава съдбата на ромските жилища, останали извън регулацията на населеното място. Обобщената информация е изпратена до Дирекция „Етнически и демографски въпроси” към МС.