Нов социален проект в община Болярово
Нов социален проект в община Болярово / Дарик Сливен, Архив

Договор за за изпълнение на проект Независим живот за жителите на община Болярово" подписа общината с Агенция за социално подпомагане" .

Общата стойност на проекта е 496 470, 11 лв., с планирана продължителност на изпълнение 21 месеца, от които 18 месеца  ще e доставката на услугите. Това e  социалeн проект с най-голяма продължителност разработен от общината.

Целта на проекта е чрез доразвиване на съществуващия център за услуги в домашна среда, създаден по проект „Взаимопомощ в общността" да се обогати систематизираното и пълно предоставяне на необходимите социални и здравни услуги на хората в неравностойно положение в общината. Чрез реализацията на този проект се цели постигането на промяна в разбирането за уврежданията като медицински проблем. И въвеждането на социален модел и индивидуален подход, който предоставя равни възможности за хората с увреждания и хората над 65-годишна възраст с невъзможност за самообслужване и отношението към тях като към другите членове на обществото.

Всички дейности по конкретното проектно предложение са пряко насочени към подобряване качеството на живот за лицата с увреждания и самотноживеещите възрастни хора от общината, чрез получаване на достъп до социални услуги в общността или в домашна среда. Ще се надгради и обогати дейността и предлагания набор от услуги на действащия "Център за услуги в домашна среда" в община Болярово; ще продължи предоставянето на качествени социални услуги в общността или в домашна среда за предотвратяване на социално изключване и създаване на възможности за водене на самостоятелен живот на възрастните и хората със специфични нужди; ще се разшири пространственият обхват на предоставяните услуги и тяхното разнообразие; ще се повиши качеството на живот - както на предоставящите услуги, така и на потребителите.

Цели се също допълване и надграждане на резултатите, постигнати от изпълнението на проект "Взаимопомощ в общността".