Непоказвани документи на Йовков ще бъдат дарени за Къщата музей  в Жеравна
Непоказвани документи на Йовков ще бъдат дарени за Къщата музей в Жеравна / netinfo

Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на пиесите "Албена", "Боряна”, а също и семейни снимки със съпругата му Деспина ще бъдат дарени за Къщата музей на големия български писател в родното му село Жеравна. Всички документи са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари през 2012  г. на Държавна агенция "Архиви".

Сред материалите са и ценната кореспонденция между Йордан Йовков и писатели, общественици и политици от онази епоха, ръкописи на негови творби, както и записки и много скици по тях. Йовков е имал навика да скицира образите, населили неговите разкази, преди да ги опише - бил е и отличен художник. Рисувал е и свои близки - например дъщеря си Елка.

На официална церемония на 9 ноември, когато се навършват 133 години от рождението на Йовков, от името на Министерство на културата, Държавна агенция "Архиви" и Български медиен съюз, министър д-р Петър Стоянович ще връчи дарението на Веселин Нягулов – главен уредник на музеите в Жеравна, и на Иван Димитров – кмет на село Жеравна. Първото публично представяне на личния архив на Йовков и тържественото връчване на дарението с ценните документи от него ще се състои от 12:30 часа в Художествената галерия на Жеравна.

 

С тази инициатива стартира кампанията „Непознатият Йовков“ на Българския медиен съюз, съвместно с Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви“, за популяризиране на творчеството и посланията на големия наш писател. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.