Над 7,5 милиона лева необхоими за възстановяване на щетите в Сливенско
Над 7,5 милиона лева необхоими за възстановяване на щетите в Сливенско / Дарик Сливен, Архив

500 000 лева от общинския бюджет са изразходваните средства за дейности по превенция и преодоляване на последствия от бедстивя и аварии за период от две години в община Сливен.

Над  1 500 000 лева са средствата, получени от националния бюджет за преодоляване на последиците от наводнения и бедствени ситуации през последните няколко години. Това съобщи Снежана Кънева, началник на общинския отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка".

През 2014 г. с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет са получени и разплатени към дружествата общо 259 103 лева - за училището в Стара река, за възстановяване от пожар в кметството в Тополчане, мостовете в Бяла и укрепването по река Новоселска в Сливен.

Подадено е искане за финансиране от републиканския бюджет за читалище „Зора” в Сливен, за втория етап за отводняване на с. Скобелево на стойност около 500 000 лева и за възстановяване на разходи, направени като спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи  в Кермен.

„Община Сливен има готовност да заведе и искане за финансиране на още обекти на обща стойност 300 000 лева. Над 7 500 000 лева са необходими за трайно възстановяване на щетите от природните бедствия в Община Сливен“, обобщи още Снежана Кънева.