Над 300 участника от община Тунджа участват в „Кукерландия“
Над 300 участника от община Тунджа участват в „Кукерландия“ / Община Ямбол

Девет кукерски групи от община „Тунджа”, над 300 участника с над 5 000 хлопки, ще участват на 8 и 9 март в състезателното дефиле на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол.

Днес село Кабиле отново ще бъде домакин на празника „Кукеровден”. Освен пресъздаване на традициите в кукерските игри, в двора на местното читалище ще се проведе и концерт, в който ще вземат участие най-малките кукери на община „Тунджа” – група „Калчевчета” при народно читалище „Светлина”, село Калчево, деца от Център за наука и изкуство  Къркларели, Турция,  ансамбъл на руската песен „Берегиня”от село Волково, Рузски административен район на Руската федерация; арт-студио при читалище „Развитие”, Елхово, представителни кукерски групи от села на общината и ансамбъл за автентичен фолклор „Кабиле”.

В съпътстващите прояви на фестивала, три винарски изби, които развиват дейност на територията на община „Тунджа”, ще участват в Базара на винопроизводителите. Гражданите от селата Роза и Генерал Инзово ще имат възможност да се докоснат до изкуството на Ансамбъла на руската песен „Берегиня” от село Волково по време на концертите,  които ще бъдат изнесени в салоните на двете читалища от 18.30 часа.

По покана на кмета на общината Георги Георгиев, в рамките на фестивала, ще гостуват официални делегации от община Пили, Гърция и община Къркларели, Турция.