Над 10 000 души в община Сливен са засегнати от наводненията
Над 10 000 души в община Сливен са засегнати от наводненията / Дарик Сливен, архив

Затруднено остава положението в община Сливен поради започналите отново валежи в региона. Засегнато от водите население има в населените места Бинкос, Мечкарево, Речица, Кермен, Скобелево, Биково, Младово, Крушаре, Желю войвода, Тополчане. Пострадали имоти и земеделски земи има в Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Струпец, Мечкарево, Речица, Кермен, Скобелево, Биково, Младово, Самуилово, Крушаре, Желю войвода, Тополчане и Горно Александрово, съобщават от Областна администрация.

Кметовете на селата Бинкос, Мечкарево, Крушаре, Самуилово и Желю войвода имат готовност за вземане на мерки за евакуация на населението при необходимост, като хората са предупредени.

Проведени са акции за спасяване на животни в няколко населени места.

От Регионалната здравна инспекция - Сливен съобщават, че проведените лабораторни анализи са установили, че няма отклонение от качествените показатели на питейната вода.

Всички реки и дерета в община Сливен са с чувствително повишен обем на водата, но не преливат. Язовирите, с изключение на каскадните в Злати войвода, не преливат.

От яз. „Жребчево” се изливат по 150 куб. м/сек от петък, във водоема има 23 млн. кубика свободен обем. Риск от преливане няма. Другият голям язовир на територията на областта - „Асеновец”, е в нормални граници и не създава повод за тревога.

Общата цифра на засегнатото население надвишава 10 000 души, като зоната на действие на бедствието обхваща 15 населени места. Пострадали хора няма.

В община Нова Загора към момента обстановката в общината остава затруднена. Имайки предвид продължаващите валежи на територията на цялата община, продължава отводняването на сгради, където е необходимо.

В Твърдица към момента няма критични ситуации на територията на общината. Така е и в Котел.