МВР ще съдейства на гражданите, които ще гласуват на референдума
МВР ще съдейства на гражданите, които ще гласуват на референдума / Sofia Photo Agency, архив

Звената "Български документи за самоличност" към СДВР и Областните дирекции на МВР в страната ще оказват съдействие на българските граждани, които желаят да гласуват на националния референдум на 27 януари.

Създадена е необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или лични /зелени/ паспорти), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

На тези, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 януари 2013 г., ще бъдат издавани необходимите удостоверения.

За издаването им гражданите лично подават искане в периода от 21 януари до 17.00 ч. на 27 януари 2013 г. в СДВР, ОДМВР и всички районни управления.

Удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта.

Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.