„Мир вам. Сам Господ Иисус Христос ни казва: „Моят мир ви давам”. Воден преди всичко от искрена и непоколебима вяра в Бога, вярвам, че именно мирът, любовта и единството, които са свидетелство за нашата праотеческа православна вяра, ние ще живеем в мир, братолюбие, в единомислие, вървейки по пътя на нашето спасение.”

Това бяха първите думи към миряните на новия Сливенски митрополит Арсений, предава NOVA.
 

Арсений
БТА


Кой е епископ Арсений - новият Сливенски митрополит

Дядо Арсений беше посрещнат в село Крушаре. Визитата му продължи на площада в Сливен, след което започна и самото му въдворяване.
 

Арсений
БТА


В неделя епископ Арсений беше избран за предстоятел на Сливенската епархия със 7 от 12 гласа в Светия Синод. Изборът му обаче беше посрещнат и с протести пред сградата на Синодалната палата.

Нов Сливенски митрополит: Има ли знаци на разделение в Светия синод
 

Арсений
БТА


ЧВярвам, че дните на безпокойство в богоспасаемата сливенска епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък, започваме да ги събираме и да градим”, каза митрополит Арсений.

Сред стотиците, които го посрещнаха в Сливен бяха и родителите на митрополита. „Много сме радостни. Новината не я очаквахме в интерес на истината, защото и двамата бяха достойни”, каза неговата майка Мариана.

Баща му Димитър заяви: „Сливен спечели един прекрасен архиерей, един прекрасен човек”.

Арсений
БТА


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня