Министърът на отбраната ще открие Музея на бойната слава в Ямбол
Министърът на отбраната ще открие Музея на бойната слава в Ямбол / БГНЕС , Архив

Музеят на бойната слава в Ямбол ще открие министърът на отбраната Тодор Тагарев. Церемонията по откриването ще започне днес от 11.00 часа пред възстановения портал-паметник на 29-ти Пехотен Ямболски полк.

Порталът вече е във вида, в който е красял входа на казармите в продължение на десетилетия. При възстановяването му са поставени и паметните плочи с имената на загиналите във войните. След официалната церемония всички ще имат възможността да разгледат уникалните експонати от немска бронетанкова техника и подредената изложба, представяща историята и бойния път на ямболските военни подразделения, съобщиха от общината.

Музея на бойната слава в Ямбол е първият по рода си общински специализиран музей в страната от този тип. Разположен е на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9 дка, предоставен от Министерството на отбраната.

Военното министерство оказа активно съдействие на местната власт за реализиране на идеята за музей на бойната слава, като безвъзмездно на община Ямбол бяха предоставени сграден фонд, бойна техника и оръжейни системи.