Мартенски базар в Сливен
Мартенски базар в Сливен / DarikNews.bg, архив

33 разрешителни за продажба на мартеници е издала община Сливен до досега. Със заповед на кмета Стефан Радев се разрешава продажба на мартеници от 15 февруари. Таксата за търговците в централна и първа зона е 4 лева на квадратен метър, а за тези в кварталите е 3.50 лева.

Разрешението се получава след подаване на заявление в Центъра за административно обслужване на граждани към община Сливен, като приемът продължава и в момента.

Регламентираните места за извършване на търговската дейност са булевард "Цар Освободител", общинския пазар, микропазарите в кварталите "Българка", "Сини камъни", "Дружба" и "Даме Груев".

Не се допуска ползването на повече от две места от един търговец. Задължително масите трябва да бъдат поставени по начин не възпрепятстващ пътникопотока, съобщи за Дарик Гергана Савова, началник икономически отдел в общината. Търговците нямат право да преотстъпват местата на други търговци. Задължени са и да поддържат чистота около масите и прилежащите части.

Контролни органи ще съблюдават издадените разрешителни, а група инспектори ще следят за изпълнението на задълженията на продавачите на мартеници.

Продажбата на мартеници е разрешена до 2 март, включително.

Базарът на мартеници е традиционен и се провежда всяка година.