Любителят на детско порно осъден по съкратената процедура
Любителят на детско порно осъден по съкратената процедура / Дарик Сливен, архив

Присъдата от една година и четири месеца лишаване от свобода с четири години изпитателен срок и глоба от 800 лева на любителя на детско порно от Сливен, е постановена при съкратено съдебно следствие – подсъдимият се е признал за виновен и не е поискал разпит на свидетели и вещи лица. В този случай законът предвижда намаляване на наказанието лишаване от свобода с една трета, съобщават от Районния съд в Сливен. Ето защо първоначално определеното наказание в размер на две години лишаване от свобода е било намалено на една година и четири месеца. Самопризнанията му, чистото му съдебно минало, липсата на други криминалистични регистрации и добрите му до този момент характеристични данни са били основните мотиви на съда да отложи ефективното изпълнение на присъдата.

Докато е траело следствието, осъденият е бил шест месеца в следствения арест с мярка за неотклонение „задържане под стража.”

Съдебният състав, осъдил 45-годишния любител на детското порно е бил изцяло от жени – съдия и двама съдебни заседатели, държавното обвинение също е представлявано от жена, жена е и адвокатът на обвиняемия.

Порнографските файлове осъденият е теглил от интернет. Установено е, че той не е създател на порнографските материали, а ги е споделял в интернет мрежата към други потребители с интерес към порно с малолетни.

В хода на съдебното следствие срещу осъдения са повдигнати три обвинения - за разпространение на порнографски материали с участието на малолетни в тях – общо 159 файла; за притежание на порнографски материали на личния му компютър и на DVD носители, както и за нелицензиран софтуер – Windows.

Дисковете с порнографските материали и личния компютър, в който е съхранявана  информацията са иззети и ще бъдат унищожени.